Syrové kravské mléko
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0127
Číslo výrobku
2016-03-18-0127/0789
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté
Charakteristika výrobku
Čerstvě nadojené syrové kravské mléko v mlékomatu a stáčené do lahví. Mléko, které se prodává pochází výhradně z produkce ZD Velké Svatoňovice. Prodej do přinesených plastových nebo skleněných lahví a nádob, velikost balení 1 až 5 l.
Společnost
Zemědělské družstvo Velké Svatoňovice
59
Velké Svatoňovice , 54235
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Velké Svatoňovice 59, 542 35 Velké Svatoňovice
Definice balení
Balení
Typ: Plastové nebo skleněné lahve, velikost: 1 l
Způsob distribuce výrobku
mlékomat, stáčení do lahví
Složení
kravské mléko
100 %
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Senzorické požadavky
Vzhled
Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem
Vůně a chuť
čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů
Konzistence
stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Nadstandardní parametry
Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:
- Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
- Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 70 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
- Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc): bílkoviny nejméně 33g/l mléčný tuk nejméně 37g/l
Technologický postup
Získávání a úchova mléka před dodávkou:
- Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více nádojí, ne starší jak 45 hod od nadojení;
- Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě;
- Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
- Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Tuk: 3,7 – 4,2 %; Bílkoviny: 3,3 – 3,6 %
Uživatel
Schváleno
19.3.2024 12:42:47
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený