Výrobky

Sametová šunka 1989 - výběrová

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2016-08-01-0067

Číslo výrobku

2016-08-01-0067/1894

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný. Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou.

Společnost

VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Pod Humny 308
Hustopeče nad Bečvou, 753 66
Česká republika

Definice balení

EAN

294493

Balení

Typ: Smrštitelná folie, velikost: 2 kg

Způsob distribuce výrobku

maloobchod, vlastní prodejny

Složení

vepřová kýta

90 %

pitná voda

jedlá sůl

dextróza

cukr

maltodextrin

aroma

Přídatné látky

E250 dusitan sodný

E 451 - Trifosforečnany

E 316: Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) - (Antioxidant)

Energetická hodnota výrobku

424 kJ / 100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Povrch – lehce zauzený do zlato-kaštanové barvy, lesklý, suchý. Nákroj – hladký, lesklý, pevný, viditelná mozaika velkých kusů kýty

Vůně a chuť

Chuť – lahodná, plná masová, šťavnatá, jemná po uzení, přiměřeně slaná. Vůně – příjemná, typická pro lehce zauzenou šunku.

Konzistence

Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná.

Nadstandardní parametry

Impulzem pro vznik projektu „Sametová šunka“ byla skutečnost, že v listopadu tohoto roku slaví Česká republika 30. Výročí „Sametové revoluce“, která proběhla v listopadu 1989. Odtud také pochází název této nové šunky, která je hlavním bodem zájmu celého projektu. Sametová šunka svou kvalitou a jemnou chutí symbolizuje revoluci z roku 1989, jejíž průběh je také označován jako sametový. Aby měl projekt větší hloubku, smysl a byl prospěšný, byl propojen s činností Klubu Hanzelky a Zikmunda ve Zlíně. Těmto dvěma famózním cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem. Za každý prodaný kilogram Sametové šunky 1989 – výběrové věnuje firma Váhala 1,50 Kč na konto Klubu Hanzelka + Zikmund. Šunka je v prodeji od 1. června 2019. Šunka je tvarovaná ve formě, lehce zauzená. Šunka je lahodně šťavnatá a vláčnější. Obsahuje 90 % masa a je vyrobená v české rodinné firmě s tradicí od roku 1933.

Technologický postup

Surovina je vkládána do formy oválného tvaru, tepelně opracována působením teploty min. 70 °C v jádře po dobu nejméně 10 minut. Po vyjmutí z forem se výrobek udí, následně je chlazen na teplotu max. + 4,9 °C a balen.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se: - nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě - benzo(a)pyren - % čisté svalové bílkoviny, pro šunku výběrové jakosti musí být minimálně 13 % Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č. 1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.

Procesní stav

Zrušený

Obrázky