Výrobky

Šunka od kosti - výběrová

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2016-08-01-0067

Číslo výrobku

2016-08-01-0067/1895

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný. Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou.

Společnost

VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Pod Humny 308
Hustopeče nad Bečvou, 753 66
Česká republika

Definice balení

EAN

298671

Balení

Typ: Smrštitelná folie, velikost: 1 kg

Způsob distribuce výrobku

maloobchod, vlastní prodejny

Složení

vepřové maso

90 %

pitná voda

povrch - syrové sádlo na povrchové krytí

jedlá sůl

dextróza

cukr

maltodextrin

aroma

Přídatné látky

E250 dusitan sodný

E 451 - Trifosforečnany

E 316: Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) - (Antioxidant)

Energetická hodnota výrobku

667 kJ / 100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Povrch – povrch je lehce zauzený do zlato-kaštanové barvy, lesklý, suchý, technologicky neznečištěný. Nákroj – hladký, lesklý, pevný, tukové krytí s kůží max. 2 cm široké, bez uvolňování tukového krytí.

Vůně a chuť

Chuť – lahodná, plná masová, šťavnatá, jemná po uzení, přiměřeně slaná. Vůně – příjemně masová, typická pro zauzenou šunku.

Konzistence

Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná.

Nadstandardní parametry

Výjimečnost Šunky od kosti je dána nejen vysokým obsahem masa 90 %, ale především jedinečnou šťavnatou chutí. Jedná se o šunku výběrové jakosti, která je na povrchu krytá tukem a dozlatova zauzená. Šunka je vyrobena z jednoho kusu vepřového masa, není formovaná. Na výrobu této šunky je vynaložen velký podíl poctivé ruční práce. V každé fázi výroby je proto člověk nepostradatelný. Zákazníci si tuto šunku zamilovali hned po prvním ochutnání. Je tak lahodná, že se nádherně rozplývá na jazyku. Jak je známo, právě tuk je nositelem chuti a gurmáni si na této šunce jistě pochutnají. Výrobek je bezlepkový, vhodný pro celiaky. Vyrábí se v české rodinné firmě VÁHALA s tradicí od roku 1933. Kromě České republiky, Slovenska nebo Maďarska exportujeme Šunku od kosti – výběrovou také do Německa, Rakouska a na Seychely.

Technologický postup

Části vepřové kýty s tenkým plátkem tukového krytí na povrchu jsou tepelně opracovány působením teploty 70 °C v jádře po dobu minimálně 10 minut, dále se udí, po zauzení jsou chlazeny a půleny. Výrobek se poté balí.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se: - nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě - benzo(a)pyren - % čisté svalové bílkoviny, pro šunku výběrové jakosti musí být minimálně 13 % Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č. 1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.

Procesní stav

Schválený

Obrázky