Parenica natur
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-06-20-0439
Číslo výrobku
2019-06-20-0439/2147
Charakteristika výrobku
pařený bílý sýr; sýr - pasterované mléko, syřidlo, sýrařské kultury. Původ hlavní suroviny - ČR.
Společnost
NET PLASY, spol. s r.o.
U Mlékárny 1020
Bystřice pod Hostýnem, 76861
Česká republika
Definice balení
EAN
8594009857144
Balení
Typ: ochranná atmosféra, velikost: 100 g
Způsob distribuce výrobku
maloobchod, vlastní prodejny
Složení
mléko
97.93 %
jedlá sůl
mlékařské kultury
syřidlo
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1109 1
Senzorické požadavky
Vzhled
Balení a značení: obal čistý, nepoškozený, úplné čitelné označení Vzhled a barva: mléčně bílá
Vůně a chuť
mléčná
Konzistence
hladká, s vláknitou strukturou.
Nadstandardní parametry
Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařičkou, kde získává typickou konzistenci a poté se horká sýřenina vkládá do stroje na výrobu sýrových pásků. Po vychlazení se pásky nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť pařeného sýru. Nasolené pásky se kalibrují na požadovanou hmotnost a ručně motají. Výroba je realizována s vysoký podílem ruční práce. Při výrobě se používají české suroviny.
Technologický postup
Mléko se pasteruje (CCP) při teplotě 72-78 °C a chladí se na 28-36°C. Napouští se do výrobníku, kde se upravuje tučnost na 2,6-3%. Syřitelnost mléka se upravuje přídavkem CaCl2. Kyselost mléka se zajišťuje přídavkem smetanového zákysu před sýřením. Sýření se provádí při teplotě 28-36°C dávkou syřidla. Syřidlo se dodává do mléka za stálého míchání cca 3-5 min. Sýřenina se zpracovává krájením na zrno o velikosti cca 5-7 mm. Zrno se za stálého míchání dosouší v syrovátce při teplotě 28-36°C. Zrno se vypouští se syrovátkou do lisovací vany, kde se nechá odkapat. Prokysaná a odkapaná sýřenina se druhý den krájí na pásy. Ty se vkládají do mlýnku spolu s reworkem a dopravují do pařičky,do níž přitéká voda o teplotě 60-90°C. Napařená surovina postupuje do hnětacího stroje, odtud na pracovní stůl. Napařená surovina se vkládá do stroje na výrobu sýrových pásků, které se ihned vkládají do studené vody. Vychlazené sýrové pásky se vkládají do solných lázní o teplotě 15-21°C a koncentraci 16-21 Be´, zde se nasolují 5 minut. Sýrové pásky se kalibrují na požadovanou hmotnost a ručně se motají do tvaru parenic. Po vychlazení se balí do ochranné atmosféry.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah sušiny min.: 45 %, Obsah tuku v sušině min.: 40%, Listerie monocytogenes - negativní v 25g Dle platné legislativ
Procesní stav
Zrušený