Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/2165
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
100 % podíl českého modrého máku, odrůda Major a MS Harlekýn
Společnost
Miroslav Daňhel s.r.o.
Havlíčkova 205
Týn nad Vltavou, 37501
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: Big Bag, velikost: 1100 kg
Způsob distribuce výrobku
maloobchod, velkoobchod
Složení
český modrý mák
100 %
Energetická hodnota výrobku
2198
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva: Modrá s jasným zabarvením.
Vůně a chuť
Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.
Konzistence
Konzistence je sypká, bez hrudek.
Nadstandardní parametry
Celkový podíl 100 % Českého modrého máku
Produkce v České republice
Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách.
Sklizeň semen může být mechanizovaná, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny. Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě a skladování neplesnivěl.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.
Není povolena termostabilizace.
Procesní stav
Schválený