Modrý mák
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Semena jednoleté formy máku setého modrosemenného (Papaver somniferum L.), olejného typu, získávaná z potravinářských odrůd registrovaných v ČR (aktuálně zapsaných ve Státní odrůdové knize), a navíc se týká modrosemenných odrůd, které jsou vyjmenované ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin (viz dále EU katalog).
Odrůdy modrosemenného máku: Agat (EU katalog), Aplaus, Aristo (EU katalog), Azurit, Bergam, Gerlach (EU katalog), Major (EU katalog), Maratón, Mieszko (EU katalog), MS Diamant (EU katalog), MS Harlekyn, MS Topas (EU katalog), MS Zafir (EU katalog), Onyx, Opal (EU katalog), Opex, Orbis, Orfeus, Oz, Sedan (EU katalog), Titan, Zeno Plus
Přípustné složky
Obsah alkaloidů na povrchu semene (obsah morfinu a kodeinu, přičemž obsah kodeinu se přepočítá koeficientem 0,2): nejvýše 20 mg/kg. Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti. Semena jinak zbarvená: nejvýše 5,0 % hmotnosti. Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti, z toho semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti. Poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti. Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.
Nepřípustné složky
Nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje a anorganické nečistoty. Nesmí obsahovat zdravotně závadná a mechanicky porušená semena (nad rámec uvedené tolerance).
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
Nadstandardní parametry
Celkový podíl 100 % modrého máku z produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Modrý mák s ČCN nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.
Rozhodčí metody
Průkaz nepoužití termostabilizace.
Průkaz dosledovatelnosti použití povolených odrůd..
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Modrá s jasným zabarvením.
Vůně a chuť
Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.
Konzistence
Sypká, bez hrudek.
Procesní stav
Schválený