Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/2456
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Mák setý modrosemenný, odrůdy registrované v ČR (zapsané ve Státní odrůdové knize) plus odrůdy Major, Opal, Gerlach, Orfeus
Společnost
OLPEJA s.r.o.
Okružní 2324
Pelhřimov, 39301
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
OLPEJA s.r.o., Na Sádkách 1686. 767 01 Kroměříž
Definice balení
Balení
Typ: papírový pytel, velikost: 1 kg
Způsob distribuce výrobku
velkoobchod, maloobchod
Složení
český modrý mák
100 %
Základní výživové hodnoty
vláknina
20.0 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva modrá s jasným zabarvením.
Nadstandardní parametry
Podíl 100 % Českého modrého máku, produkce v České republice, nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %.
Procesní stav
Zrušený