Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/2206
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Modrá semena máku setého odrůda Major
Společnost
Bronislava Scheidelová
Tábor 6
Velké Heraltice, 74775
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: sáček, velikost: 1 kg
Způsob distribuce výrobku
velkoobchod, maloobchod
Složení
český modrý mák
100 %
Alergeny
Senzorické požadavky
Nadstandardní parametry
Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %.
Ocenění a značky kvality
Regionální potravina
Procesní stav
Zrušený