Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/2410
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Modrá semena máku setého odrůda Major, Opal, Marathon a Harlekýn
Společnost
Ing. Bohdana Jarošová
Matějov 16
Matějov, 59212
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Matějov
Definice balení
Balení
Typ: big bag, velikost: 1000 kg
Způsob distribuce výrobku
velkoobchod, maloobchod
Složení
český modrý mák
100 %
Senzorické požadavky
Nadstandardní parametry
Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %.
Uživatel
Schváleno
8.8.2024 14:29:29
Schválil
Cechovní normy
Ocenění a značky kvality
Chráněné zeměpisné označení
Procesní stav
Schválený