Výrobky

Český modrý mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/2410

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

Modrá semena máku setého odrůda Major, Opal, Marathon a Harlekýn

Společnost

Ing. Bohdana Jarošová
Matějov 16
Matějov, 59212
Česká republika

Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Matějov

Definice balení

Balení

Typ: big bag, velikost: 1000 kg

Způsob distribuce výrobku

velkoobchod, maloobchod

Složení

český modrý mák

100 %

Senzorické požadavky

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %.

Uživatel

Schváleno

8.8.2024 14:29:29

Schválil

Cechovní normy

Ocenění a značky kvality

Chráněné zeměpisné označení

Procesní stav

Schválený

Historie

Český modrý mák (8.2.2021 10:25:04)