Český modrý mák 1
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/1867
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Tmavě modrá až šedá semena máku setého semenného s chutí a vůní typickou pro tento druh potraviny.
Odrůdy: APLAUS, Major, Opál, Maraton a Orel.
Společnost
ČESKÝ MÁK s.r.o.
Pavla Švandy ze Semčic 13
Praha 5, 150 00
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: papírové pytle, velikost: 25 kg
Způsob distribuce výrobku
maloobchod, velkoobchod
Složení
semena máku setého semenného
100 %
Energetická hodnota výrobku
2240
Základní výživové hodnoty
vláknina
12.84 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled a barva: Tmavě modrá až šedá semena o velikosti cca 1,5 x 1,1 mm.
Vůně a chuť
Typická pro tento druh potraviny, bez cizích příměsí.
Nadstandardní parametry
Výhradně Český mák vyprodukovaný českými zemědělci a zpracovaný na české čističce zemědělských komodit certifikované standardem bezpečnosti a jakosti potravin FSSC 22 000.
Technologický postup
Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.
Není povolena termostabilizace.
Procesní stav
Schválený