Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/1905
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Mák setý modrosemenný, odrůdy registrované v ČR (zapsané ve Státní odrůdové knize) plus odrůdy Major, Opal, Gerlach, Orfeus
Společnost
IREKS ENZYMA s.r.o.
Kšírova 257
Brno, 619 00
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: Papírové pytle, velikost: 25 kg
Způsob distribuce výrobku
Velkoobchod
Složení
semeno modrého máku
100 %
Energetická hodnota výrobku
2169 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
vláknina
20 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva modrá s jasným zabarvením.
Vůně a chuť
Chuť typická pro modrý mák, sladká.
Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, případně jinou cizí příchuť
Konzistence
Sypká, bez hrudek
Nadstandardní parametry
Podíl 100 % Českého modrého máku, produkce v České republice, nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm.
Sklizeň semen může být mechanizovaná, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se separují až před dalším použitím, nebo bez makoviny, případně ruční. Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě a při skladování nezplesnivěl.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah morfinových alkaloidů nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost nejvýše 8,0 % hmotnosti
Semena nevybarvená, tmavá až černá nejvýše 5,0 % hmotnosti
Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti
Semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti
Poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti
Olejnatost vyšší než 40 %
Není povolena termostabilizace
Procesní stav
Zrušený