Sýrové nitě uzené
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-10-0414
Číslo výrobku
2019-06-20-0439/2612
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - pařený
Charakteristika výrobku
Pařený sýr uzený
Společnost
Laksyma, a.s.
Husitská 244
Nedakonice, 68738
Definice balení
EAN
20108298
Balení
Typ: Baleno v ochranné atmosféře, velikost: 100 g
Způsob distribuce výrobku
Alimpex Food, a.s.
Složení
mléko
96,57 %
jedlá sůl
2,5
mlékárenská kultura
0,91
mikrobiální syřidlo
0,01
chlorid vápenatý
0,01
kouř z bukového dřeva
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1109 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
19 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
10,5 g/100g
Sacharidy
1,9 g/100g
Z toho cukry
1,9 g/100g
Bílkoviny
22 g/100g
Sůl
2,2 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
stejnorodý
Vůně a chuť
mléčná, po uzení
Konzistence
hladká, s vláknitou strukturou
Nadstandardní parametry
Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařící linkou, kde získává typickou konzistenci a poté se sýrové těsto vkládá do stroje na výrobu sýrových nití. Po vychlazení se nitě nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť. Nasolené nitě se udí a poté kalibrují na požadovanou hmotnost.
Technologický postup
Prokysaná sýřenina se vkládá do šnekového mlýnku pařícího stroje,může být i spolu s reworkem, do stroje je přiváděna pára. Přídavek reworku max 10%. Napařená surovina je zpracovávána hnětacími šneky stroje při teplotě paření 75-95°C. Po napaření a dostatečném rozhnětení je z pařícího stroje sýrová hmota vypuštěna přes temperované nohavice na formovací válce. Dlouhé provazce nití jsou nataženy a pomocí pásového dopravníku postupují chladící lázní k sekacímu noži. Zde jsou dle zvolené délky zkráceny. Vychlazené sýry se vkládají do solné lázně o teplotě
18-25°C a 16-21 Be´, kde se nitě nasolují 1- 2 minuty. Odkapané sýry se kalibrují na požadovanou hmotnost. Uzení sýrových nití probíhá v udírenské peci při teplotě cca 35-50°C. Výsledný výrobek je zabalen na balícím stroji do ochranné atmosféry.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah tuku 19g
Obsah NaCl 2,2g
Listerie monocytogenes - negativní v 25g
Polycyklické aromatické uhlovodíky(PAU) max. hodnota 20µg/kg
Dle platné legislativy
Uživatel
Schváleno
11.5.2022 07:35:28
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Zrušený