Pařený sýr uzený
Číslo cechovní normy
2019-01-10-0414
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - pařený
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pařený sýr dle ČCN.
- kouř z tvrdého dřeva (např. bukové štěpky).
Přípustné složky
- ochranná atmosféra (30 % CO2 a 70 % N2).
Nepřípustné složky
všechny výše nespecifikované; tekutý kouř a kouřové aroma
Technologický postup
Sýry se pokládají na nerezová síta a udí se na bukových štěpcích na bázi nedokonalého spalování dřeva. Uzené výrobky se balí v ochranné atmosféře nebo ve vakuu do k tomu určené folie.
Nadstandardní parametry
Použitá surovina odpovídá pařenému sýru dle ČCN. Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma; obsah PAH:do 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a do 10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.
Rozhodčí metody
- stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534;
- stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735 (gravimetrická metoda);
- stanovení obsahu PAH dle
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled-copánky, pařenice, tyčinky,sýrová rolka; barva - zlatavá, světle hnědá.
Vůně a chuť
chuť – výrazně typická pro pařený sýr, jemně zauzená; vůně – výrazná vůně po uzení.
Konzistence
Konzistence: pružná, nelámavá; výrobky z pařeného sýru musí mít vláknitou strukturu, musí jít z výrobku oddělovat tenké proužky, musí takzvaně provázkovat.
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:07:05
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:07:05
Do
-