Výrobky

Sýrové nitě uzené XXL Náš kraj

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-10-0414

Číslo výrobku

2019-01-10-0414/2613

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - pařený

Charakteristika výrobku

Pařený sýr uzený.

Společnost

Laksyma, a.s.
Husitská 244
Nedakonice, 68738

Definice balení

EAN

4056489065241

Balení

Typ: Baleno v ochranné atmosféře., velikost: 200 g

Způsob distribuce výrobku

Alimpex Food, a.s.

Složení

mléko

96,87 %

jedlá sůl

2,2 %

mikrobiální kultura

0,91 %

mikrobiální syřidlo

0,01 %

chlorid vápenatý

0,01 %

kouř z bukového dřeva

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Energetická hodnota výrobku

1109 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

19 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

10,5 g/100g

Sacharidy

1,9 g/100g

Z toho cukry

1,9 g/100g

Bílkoviny

22 g/100g

Sůl

2,2 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

stejnorodý

Vůně a chuť

mléčná, po uzení

Konzistence

hladká, s vláknitou strukturou

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařící linkou, kde získává typickou konzistenci a poté se sýrové těsto vkládá do stroje na výrobu sýrových nití. Po vychlazení se nitě nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť. Nasolené nitě se udí a poté se kalibrují na požadovanou hmotnost. 

Technologický postup

Prokysaná sýřenina se vkládá do šnekového mlýnku pařícího stroje, může být i spolu s reworkem, do níž je přiváděna pára. Přídavek reworku max. 10 %. Napařená surovina je zpracovávána hnětacími šneky stroje při teplotě paření 75-95°C. Po napaření a dostatečném rozhnětení  je z pařícího stroje sýrová hmota vypuštěna přes temperované nohavice na formovací válce. Dlouhé provazce nití jsou nataženy a pomocí pásového dopravníku postupují chladící lázní k sekacímu noži. Zde jsou dle zvolené délky zkráceny. Vychlazené sýry se vkládají do solné lázně o teplotě18-25°C a 16-21 Be´, kde se nitě nasolují 1,5- 2 minuty. Odkapané sýry se kalibrují na požadovanou hmotnost.  Uzení sýrových nití probíhá v udírenské peci při teplotě cca 35-50°C. Výsledný výrobek je zabalen na balícím stroji do ochranné atmosféry. 

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah tuku  19g

Obsah NaCl  2,2g

Listerie monocytogenes - negativní v 25g

Polycyklické aromatické uhlovodíky(PAU) max. hodnota 20µg/kg

Dle platné legislativy

Uživatel

Schváleno

11.5.2022 07:33:02

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Zrušený

Obrázky

Historie

Sýrové nitě uzené XXL Náš kraj (29.4.2022 09:39:29)