Výrobky

Sýrové nitě uzené XXL Náš kraj

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-10-0414

Číslo výrobku

2019-01-10-0414/2613

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Mléčný výrobek obohacený přídavkem mléčné kultury

Charakteristika výrobku

Pařený sýr uzený.

Společnost

Laksyma, a.s.
Husitská 244
Nedakonice, 68738

Definice balení

EAN

4056489065241

Balení

Typ: Baleno v ochranné atmosféře., velikost: 200 g

Způsob distribuce výrobku

Alimpex Food, a.s.

Složení

mléko

96,87 %

jedlá sůl

2,2 %

mikrobiální kultura

0,91 %

mikrobiální syřidlo

0,01 %

chlorid vápenatý

0,01 %

kouř z bukového dřeva

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Energetická hodnota výrobku

1109 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

19 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

10,5 g/100g

Sacharidy

1,9 g/100g

Z toho cukry

1,9 g/100g

Bílkoviny

22 g/100g

Sůl

2,2 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

stejnorodý

Vůně a chuť

mléčná, po uzení

Konzistence

hladká, s vláknitou strukturou

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařící linkou, kde získává typickou konzistenci a poté se sýrové těsto vkládá do stroje na výrobu sýrových nití. Po vychlazení se nitě nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť. Nasolené nitě se kalibrují na požadovanou hmotnost. 

Technologický postup

Prokysaná sýřenina se vkládá do šnekového mlýnku pařícího stroje do níž je přiváděna pára. Napařená surovina je zpracovávána hnětacími šneky stroje při teplotě paření 75-95°C. Po napaření a dostatečném rozhnětení  je z pařícího stroje sýrová hmota vypuštěna přes temperované nohavice na formovací válce. Dlouhé provazce nití jsou nataženy a pomocí pásového dopravníku postupují chladící lázní k sekacímu noži. Zde jsou dle zvolené délky zkráceny. Vychlazené sýry se vkládají do solné lázně o teplotě18-25°C a 16-21 Be´, kde se nitě nasolují 1,5- 2 minuty. Odkapané sýry se kalibrují na požadovanou hmotnost.  Uzení sýrových nití probíhá v udírenské peci při teplotě cca 35-50°C. Výsledný výrobek je zabalen na balícím stroji do ochranné atmosféry. 

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah tuku  19g

 

Obsah NaCl  2,2g

Listerie monocytogenes - negativní v 25g

Polycyklické aromatické uhlovodíky(PAU) max. hodnota 20µg/kg

Dle platné legislativy

Uživatel

Schváleno

4.5.2022 08:09:46

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Zrušený

Obrázky