Výrobky

Sýrové nitě neuzené

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-06-20-0439

Číslo výrobku

2019-06-20-0439/2611

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Mléčný výrobek obohacený přídavkem mléčné kultury

Charakteristika výrobku

Pařený bílý sýr

Společnost

Laksyma, a.s.
Husitská 244
Nedakonice, 68738

Definice balení

EAN

20108281

Balení

Typ: Baleno v ochranné atmosféře, velikost: 100 g

Způsob distribuce výrobku

Alimpex Food, a.s.

Složení

mléko

96,86 %

jedlá sůl

2,2 %

mlékárenská kultura

0,91 %

mikrobiální syřidlo

0,01 %

chlorid vápenatý

0,01 %

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Energetická hodnota výrobku

1109 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

19 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

10,5 g/100g

Sacharidy

1,9 g/100g

Z toho cukry

1,9 g/100g

Bílkoviny

22 g/100g

Sůl

2,2 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

stejnorodý

Vůně a chuť

mléčná

Konzistence

hladká s vláknitou strukturou

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařící linkou, kde získává typickou konzistenci a poté se sýrové těsto vkládá do stroje na výrobu sýrových nití. Po vychlazení se nitě nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť. Nasolené nitě se kalibrují na požadovanou hmotnost. 

Technologický postup

Prokysaná sýřenina se vkládá do šnekového mlýnku pařícího stroje do níž je přiváděna pára. Napařená surovina je zpracovávána hnětacími šneky stroje při teplotě paření 75-95°C. Po napaření a dostatečném rozhnětení  je z pařícího stroje sýrová hmota vypuštěna přes temperované nohavice na formovací válce. Dlouhé provazce nití jsou nataženy a pomocí pásového dopravníku postupují chladící lázní k sekacímu noži. Zde jsou dle zvolené délky zkráceny. Vychlazené sýry se vkládají do solné lázně o teplotě

18-25°C a 16-21 Be´, kde se nitě nasolují 1,5- 2 minuty. Odkapané sýry se kalibrují na požadovanou hmotnost a balí na balícím stroji do ochranné atmosféry. 

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah sušiny min. 48 %,

Listerie monocytogenes - negativní v 25g

Dle platné legislativy

Uživatel

Schváleno

4.5.2022 08:10:35

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Zrušený

Obrázky

Historie

Sýrové nitě neuzené (26.7.2021 12:56:15)