Jadel s kořením
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-06-20-0439
Číslo výrobku
2019-06-20-0439/1281
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Charakteristika výrobku
Pařený polotučný sýr s kořením
Společnost
NET PLASY, spol. s r.o.
U Mlékárny 1020
Bystřice pod Hostýnem, 76861
Česká republika
Definice balení
EAN
20443009
Balení
Typ: Vakuově baleno, velikost: 100 g
Způsob distribuce výrobku
ALIMPEX FOOD, a.s.
Složení
mléko
95,9 %
směs koření
2 %
jedlá sůl
1,2 %
mlékárenská kultura
0,91 %
mikrobiální syřidlo
0,01 %
chlorid vápenatý
0,01 %
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1172 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
20,2 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
13 g/100g
Sacharidy
1,5 g/100g
Z toho cukry
1,5 g/100g
Bílkoviny
23,5 g/100g
Sůl
4,00 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Stejnorodý
Vůně a chuť
Mléčná, po koření
Konzistence
Hladká s vláknitou strukturou.
Nadstandardní parametry
Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařící linkou, kde získává typickou konzistenci a poté se pařená sýřenina ručně splétá do tvaru pletenců. Po vychlazení se nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť pařeného sýru. Nasolené pletýnky se kalibrují na požadovanou hmotnost.
Výroba je realizována s vysoký podílem ruční práce. Při výrobě se používají české suroviny.
Technologický postup
Mléko se pasteruje (CCP) při teplotě min. 72 °C a chladí se na 28-36°C. Napouští se do výrobníku, kde se upravuje
tučnost na 2,9%. Syřitelnost mléka se upravuje přídavkem CaCl2. Kyselost mléka se zajišťuje přídavkem smetanového zákysu před sýřením. Sýření se provádí při teplotě 28-36°C dávkou syřidla. Syřidlo se dodává do mléka za stálého míchání cca 3-5 min. Sýřenina se zpracovává krájením na zrno o velikosti cca 5-7 mm. Zrno se za stálého míchání dosouší v syrovátce při teplotě 28-36°C. Zrno se vypouští se syrovátkou do lisovací vany, kde se nechá odkapat. Prokysaná a odkapaná sýřenina se druhý den krájí na pásy. Ty se vkládají do mlýnku a dopravují do pařící linky, do níž přitéká voda o teplotě 60-90°C. Napařená surovina postupuje do hnětacího stroje, odtud na pracovní stůl, na němž se ručně splétá do tvaru pletenců. Výrobky se ihned chladí ve studené vodě. Vychlazené sýry se vkládají do solných lázní o teplotě 15-21°C a koncentraci 15-21 Be´, kde se nasolí do druhého dne. Odkapané sýry se krájí na požadovanou hmotnost. Obalené ve směsi koření se vakuují na balící lince.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah sušiny min.: 54 %
Listerie monocytogenes - negativní v 25g
Dle platné legislativy
Uživatel
Schváleno
4.5.2022 08:30:41
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Zrušený