Jihočeská niva 30 % FIT
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0094
Číslo výrobku
2015-12-22-0094/0759
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - s plísní uvnitř hmoty
Charakteristika výrobku
Sýr s plísní uvnitř hmoty s obsahem tuku v sušině min. 30 %
Společnost
MADETA a.s.
Rudolfovská 246/83
České Budějovice, 370 01
Česká republika
Definice balení
EAN
8593803336886
Balení
Typ: plastová vanička, výseč z bochníku, velikost: 100 g
Způsob distribuce výrobku
Prodej na velkoobchod i maloobchod, nezávislý trh, zahraniční a tuzemské obchodní řetězce.
Složení
mléko
96 %
sůl
3 %
mlékařské kultury
ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti
syřidlo
chlorid vápenatý
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1152 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
18 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
12 g/100g
Sacharidy
0,6 g/100g
Z toho cukry
0,6 g/100g
Bílkoviny
28 g/100g
Sůl
3,7 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: tvar válcovitý se známkami ošetření povrchu mytím nebo škrábáním, prorůstání vnitřní plísně Penicillium roqueforti, částečný výskyt mazu na povrchu a uvolňování syrovátky nejsou na závadu, na povrchu mohou být viditelné stopy po vpichách
Vnitřní vzhled: hmota sýra barvy smetanové až krémové, zelený nebo modrozelený porost plísně v těstě
Barva: povrch sýrově krémový až žlutý, nejvýše světlehnědý
Vůně a chuť
slaná, pikantní po ušlechtilé plísni
Konzistence
jemná, tužší, elastická, mramorovaná s tužší pevnou kůrou na povrchu
Nadstandardní parametry
mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“ , bez konzervačních látek, bez obsahu laktózy u sýrů v plné zralosti, bez aromat
samovolné odkapání syrovátky (sýr není lisovaný)
minimální doba zrání 3 týdny
Technologický postup
Standardizace mléka → zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení →zrání při řízených podmínkách →příp. porcování→ balení do spotřebitelských obalů → expedice
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah tuku v sušině min. 30 %
Uživatel
Schváleno
14.9.2023 11:34:11
Schválil
Cechovní normy
Ocenění a značky kvality
Český výrobek
Procesní stav
Zrušený