Cechovní normy

Uzený bílý sýr lisovaný

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0135

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  •  mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované, zejména kouřové aroma, tekutý kouř

Technologický postup

  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla
  4. srážení směsi
  5. krájení sraženiny
  6. formování a lisování
  7. solení
  8. uzení přírodním kouřem
  9. balení a paletizace
  10. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma; obsah PAH:do  1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren  a do10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

na povrchu světle hnědé zabarvení po uzení, na řezu bílá až mírně krémově žlutá

Vůně a chuť

slaná, mléčně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě