Uzený bílý sýr lisovaný
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0135
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- jedlá sůl
- mlékárenské kultury
- syřidlo
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
veškeré výše nespecifikované, zejména kouřové aroma, tekutý kouř
Technologický postup
- pasterace a příprava mléčné směsi
- přídavek kultury a částečné prokysání směsi
- přídavek syřidla
- srážení směsi
- krájení sraženiny
- formování a lisování
- solení
- uzení přírodním kouřem
- balení a paletizace
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma; obsah PAH:do 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a do10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
na povrchu světle hnědé zabarvení po uzení, na řezu bílá až mírně krémově žlutá
Vůně a chuť
slaná, mléčně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern
Procesní stav
Schválený