Acidofilní mléko
Číslo cechovní normy
2017-02-28-0180
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- sušené mléko,
- zahuštěné mléko,
- syrovátka,
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
- podmáslí
Nepřípustné složky
- škrob,
- želatina,
- zahušťující látky - mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
Technologický postup
- příprava mléčné směsi,
- pasterace,
- vychlazení na teplotu fermentace,
- přídavek kultury,
- fermentace v řízených podmínkách,
- vychlazení,
- finální úprava konzistence (homogenizace apod.),
- naplnění do obalu,
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“, nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky ,mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou, kde četnost živých bakterií Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
kyselá až ostře kyselá chuť,
čistě mléčná vůně po použitých kulturách
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.