Cechovní normy

Toastový a sandwichový pšeničný světlý chléb

Číslo cechovní normy

2018-04-26-0384

Zařazení dle legislativy

Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - pšeničný

Zadavatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • pšeničná mouka;
  • jedlá sůl  nebo jedlá sůl obohacená jódem;
  • pitná voda.

 

Přípustné složky

  •  droždí čerstvé;
  •  pšeničný kvas, sušený žitný a/nebo pšeničný kvas;
  •  rostlinný olej a/nebo máslo a/nebo vepřové sádlo;
  •  mléko a/nebo syrovátka příp. jiné sušené mléčné produkty;
  •  sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
  •  cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
  •  látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
  •  pšeničný lepek;
  •  bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
  •  rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
  •  instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
  •  enzymy;
  •  regulátor kyselosti (např. octany);
  •  L-cystein;
  •  konzervační látky (soli kyseliny sorbové a/nebo propionové) při trvanlivosti výrobku delší než 5 dnů.

Nepřípustné složky

přídatné látky jiné než  uvedené v přípustných složkách.

Technologický postup

  • výroba těsta přímým/nepřímým vedením těsta;
  • zrání těsta;
  • tvarování;
  • kynutí;
  • pečení;
  • chladnutí;
  • krájení a balení.

Nadstandardní parametry

Výrobek neobsahuje jiné přídatné látky než uvedené v přípustných složkách; charakteristické senzorické vlastnosti pro toast nebo sandwich.

Rozhodčí metody

hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

  • Pravidelný tvar daný použitou formou; mírné propadnutí boční kůrky není na závadu.
  • V případě nekrájení: celistvý a neporušený tvar, hladký.
  • V případě krájení:  krájené plátky rovnoměrné, o stejné tloušťce; s nedrobivým řezem ve střídě i na okrajích kůrky.
  • Vrchní a boční kůrka zlatohnědá; lesklá; čistá.
  • Spodní kůrka čistá.
  • Střída rovnoměrně jemně pórovitá bez bublin a velkých pórů; barva světlá; typická pro toasty a sandwiche.

Vůně a chuť

  • Typická pro pšeničný výrobek a po použitých složkách (např. máslu).
  • Bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

Střídka dobře propečená, rovnoměrně pórovitá, stejnoměrné jemné póry rovnoměrně rozložené po celé ploše.

Procesní stav

Schválený