Toastový a sandwichový pšeničný světlý chléb
Číslo cechovní normy
2018-04-26-0384
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - pšeničný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná mouka;
- jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
- pitná voda.
Přípustné složky
- droždí čerstvé;
- pšeničný kvas, sušený žitný a/nebo pšeničný kvas;
- rostlinný olej a/nebo máslo a/nebo vepřové sádlo;
- mléko a/nebo syrovátka příp. jiné sušené mléčné produkty;
- sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- pšeničný lepek;
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
- enzymy;
- regulátor kyselosti (např. octany);
- L-cystein;
- konzervační látky (soli kyseliny sorbové a/nebo propionové) při trvanlivosti výrobku delší než 5 dnů.
Nepřípustné složky
přídatné látky jiné než uvedené v přípustných složkách.
Technologický postup
- výroba těsta přímým/nepřímým vedením těsta;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- pečení;
- chladnutí;
- krájení a balení.
Nadstandardní parametry
Výrobek neobsahuje jiné přídatné látky než uvedené v přípustných složkách; charakteristické senzorické vlastnosti pro toast nebo sandwich.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Pravidelný tvar daný použitou formou; mírné propadnutí boční kůrky není na závadu.
- V případě nekrájení: celistvý a neporušený tvar, hladký.
- V případě krájení: krájené plátky rovnoměrné, o stejné tloušťce; s nedrobivým řezem ve střídě i na okrajích kůrky.
- Vrchní a boční kůrka zlatohnědá; lesklá; čistá.
- Spodní kůrka čistá.
- Střída rovnoměrně jemně pórovitá bez bublin a velkých pórů; barva světlá; typická pro toasty a sandwiche.
Vůně a chuť
- Typická pro pšeničný výrobek a po použitých složkách (např. máslu).
- Bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
Střídka dobře propečená, rovnoměrně pórovitá, stejnoměrné jemné póry rovnoměrně rozložené po celé ploše.
Procesní stav
Schválený