Mexický salát
Číslo cechovní normy
2018-02-02-0365
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně rostlinného původu (zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 27 %;
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky;
- okurky sterilované;
- kukuřice sterilovaná;
- celer sterilovaný;
- feferony sterilované;
- minimální podíl zeleniny min. 29%.
Přípustné složky
- hořčice podle ČCN Hořčice plnotučná pro lahůdkářské výrobky;
- kečup nebo rajčatový protlak;
- koření chilli;
- kvasný ocet lihový;
- cukr;
- jedlá sůl;
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy
Nepřípustné složky
- barviva;
- sladidla s výjimkou cukru
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli
Technologický postup
Není specifikován.
Nadstandardní parametry
Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
- vzhled: salám ve tvaru tenkých nudliček, přičemž druhá nejdelší hrana nesmí přesahovat 5mm (přípustný obsah části poškozených mícháním do 20%), salát dobře rozmíchaný, spojený majonézou;
- barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.
Vůně a chuť
chuť a vůně: pikantní, slano-sladko-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, znatelná příjemná masová vůně po salámu;
Konzistence
konzistence (textura, viskozita…): všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou
Procesní stav
Schválený