Sýr maasdamského typu (s různým obsahem tuku v sušině)
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0036
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mlékárensky ošetřené mléko
- jedlá sůl
- směs mezofilních kultur včetně propionové kultury
- syřidlo
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka)
- barvivo rostlinného původu
Nepřípustné složky
- veškeré složky nespecifikované zejména konzervanty
- glukono-delta-lakton
- lysozym
- rostlinný tuk
- barviva
- dusičnany
- kasein
- kaseináty
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření
- zpracování sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna do forem
- lisování
- solení
- zrání
- případně porcování, plátkování nebo další spotřebitelské úpravy
Nadstandardní parametry
mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
Obsah sušiny:
- min. 56 % u sýra se 45 % tuku v sušině,
- min. 52 % u sýra se 30 % tuku v sušině
- popřípadě 50 % u sýra se sušinou min. 20 %,
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: stejnoměrně jemně žlutá
Vůně a chuť
příjemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková
Konzistence
stejnorodá, celistvá, pružná, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením rovnoměrně rozložených v celé hmotě
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.