Cechovní normy

Termix

Číslo cechovní normy

2019-07-03-0441

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tvarohové kerémy a dezerty

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • tvaroh podle ČCN minimálně 48 %,
  • máslo nebo smetana,
  • voda,
  • cukr,
  • želatina.

Přípustné složky

  • mléčné složky (např. syrovátka, sušené mléko),
  • přírodní aromata, kakaový prášek nebo ovocné ochucující složky,
  • škrob a modifikovaný škrob,
  • guarová guma,
  • karubin,
  • barviva a látky s barvicím účinkem.

Nepřípustné složky

konzervační látky; smetanové aroma pro termixy označené jako smetanové s obsahem tuku nejméně 10 %.

Technologický postup

1. Příprava a navážení všech hlavních komponent – tvaroh, smetana či máslo; 2. Dovážení minoritních složek – ochucení, stabilizace; 3. Promíchání a termizace směsi; 4. Balení za tepla; 5. Dochlazení.

Nadstandardní parametry

použití tvarohu dle ČCN nejméně 48 %; obsah sušiny nejméně 27 %; obsah tuku nejméně 2 % (2 - 9 %); pro termix smetanový obsah tuku nejméně 10 %.

Rozhodčí metody

Listeria monocytogenes - negativní ve 25 g - ČSN EN ISO 11290-1; V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: lesklý, hladký vzhled v kelímku. Barva: stejnorodá barva odpovídají ochucení.

Vůně a chuť

chuť a vůně: typická pro použité suroviny, sladká, jemně tvarohová.

Konzistence

homogenní, tvarohová až krájivá

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.