Termix
Číslo cechovní normy
2019-07-03-0441
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tvarohové kerémy a dezerty
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- tvaroh podle ČCN minimálně 48 %,
- máslo nebo smetana,
- voda,
- cukr,
- želatina.
Přípustné složky
- mléčné složky (např. syrovátka, sušené mléko),
- přírodní aromata, kakaový prášek nebo ovocné ochucující složky,
- škrob a modifikovaný škrob,
- guarová guma,
- karubin,
- barviva a látky s barvicím účinkem.
Nepřípustné složky
konzervační látky; smetanové aroma pro termixy označené jako smetanové s obsahem tuku nejméně 10 %.
Technologický postup
1. Příprava a navážení všech hlavních komponent – tvaroh, smetana či máslo; 2. Dovážení minoritních složek – ochucení, stabilizace; 3. Promíchání a termizace směsi; 4. Balení za tepla; 5. Dochlazení.
Nadstandardní parametry
použití tvarohu dle ČCN nejméně 48 %; obsah sušiny nejméně 27 %; obsah tuku nejméně 2 % (2 - 9 %); pro termix smetanový obsah tuku nejméně 10 %.
Rozhodčí metody
Listeria monocytogenes - negativní ve 25 g - ČSN EN ISO 11290-1; V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: lesklý, hladký vzhled v kelímku. Barva: stejnorodá barva odpovídají ochucení.
Vůně a chuť
chuť a vůně: typická pro použité suroviny, sladká, jemně tvarohová.
Konzistence
homogenní, tvarohová až krájivá
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.