Toastový a sandwichový žitno-pšeničný chléb
Číslo cechovní normy
2019-10-05-0450
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - žitnopšeničný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• žitná mouka v množství nejméně 50 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;
• pšeničná mouka v množství nejvýše 50 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; její část ve formě pšeničného kvasu;
• pitná voda;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
Přípustné složky
- pšeničný a/nebo žitný kvas, případně i sušený žitný a/nebo pšeničný kvas;
- pšeničný omládek;
- droždí čerstvé;
- sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- kmín nebo jiné koření;
- rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo a/nebo máslo;
- semena olejnatých plodin;
- skořápkové plody;
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E 300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- pšeničný lepek;
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
- cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- enzymy;
- regulátory kyselosti (např. octany);
- L-cystein;
- konzervační látky (soli kyseliny sorbové a/nebo propionové) při trvanlivosti výrobku delší než 5 dní.
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než jsou uvedeny v přípustných složkách.
Technologický postup
• výroba přímým/nepřímým způsobem vedení těsta na kvas;
• zrání těsta;
• tvarování;
• kynutí;
• pečení;
• chladnutí;
• příp. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
Chléb zakyselený kvasem; žitná mouka v množství nejméně 50 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Neobsahuje jiné přídatné látky, než jsou uvedeny v přípustných složkách.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
◾Pravidelný tvar daný použitou formou; mírné propadnutí boční kůrky není na závadu.
◾V případě nekrájení: celistvý a neporušený tvar, hladký.
◾V případě krájení: krájené plátky rovnoměrné, o stejné tloušťce; s nedrobivým řezem ve střídě i na okrajích kůrky.
◾Vrchní a boční kůrka zbarvená podle použitých složek, zpravidla hnědá; lesklá; čistá.
◾Spodní kůrka čistá.
◾Střída rovnoměrně jemně pórovitá bez bublin a velkých pórů; barva po použitých složkách; typická pro toasty a sandwiche.
Vůně a chuť
Typická chlebová; po použitých složkách; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
◾Kůrka dobře propečená.
◾Střída dobře propečená; pružná a měkká až vatovitá, typická pro toasty a sandwiche.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.