Pšeničná krupice
Číslo cechovní normy
2019-11-04-0459
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
pšenice potravinářská – minimální požadavky dle ČSN 461100-2
Přípustné složky
žádné
Nepřípustné složky
žádné
Technologický postup
- Mlýnský výrobek získaný postupným mletím pšenice a tříděním podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.
- Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna.
Nadstandardní parametry
Vlhkost nejvýše 15 %;
Popel v sušině nejvíce 0,50 %;
Granulace:
- propad sítem 853 µm nejméně 96,0%
- propad sítem 446 µm nejvýše 15%
- bez přídatných látek /např. kyseliny askorbové/
Plísně max. 1 x 10 na druhou;
Koliformní bakterie max. 1 x 10 na druhou;
Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění
Salmonella – negativní/25g.
Výživové hodnoty (průměrné):
Bílkoviny 11 g/100g výrobku;
Sacharidy 71 g/100g výrobku;
- z toho cukry 3,0;
Tuky 1.5 g/100 g ;
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g/100g výrobku;
Sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
Vláknina: 3,0 g/100g výrobku;
Energetická hodnota: 1474 KJ/ 348 Kcal/100 g výrobku.
Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy.
Rozhodčí metody
ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování
ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení
ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců
ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti
ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti
ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody
ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela
Senzorické požadavky
Vzhled
krupice s nažloutlým odstínem, bez hnědých částí otrub, s obsahem i jemných částic mouky.
Vůně a chuť
typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti, bez přítomnosti škůdců v jakémkoliv stádiu.
Konzistence
jemná krupice
Procesní stav
Schválený