Cechovní normy

Rybí salát

Číslo cechovní normy

2015-10-16-0044

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • marinované sleďové filety nejméně 40 %, majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 30 %,
  • cibule
  • okurky sterilované
  • hrášek sterilovaný
  • mrkev sterilovaná

Přípustné složky

  • jedlá sůl
  • koření
  • cukr
  • konzervační látky pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy

Nepřípustné složky

barviva,  sladidla s výjimkou cukru, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

Není požadován.

Nadstandardní parametry

Zaručený podíl marinovaného rybího masa, bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, majonéza dle ČCN.

Rozhodčí metody

ČSN 57 0146-3 Metody zkoušení ryb, rybích výrobků a rybích konzerv – Část 3: Stanovení hmotnosti obsahu a hmotnostního podílu složek.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

rybí výrobek obsahující marinované sleďové kostky s příměsí zeleniny, spojené majonézou, barva: šedo-béžová, jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.

Vůně a chuť

příjemná slano-sladko-kyselá, typická pro výrobek z marinovaných ryb s příměsí majonézy a zeleniny.

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké a křehké.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.