Rybí salát
Číslo cechovní normy
2015-10-16-0044
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- marinované sleďové filety nejméně 40 %, majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 30 %,
- cibule
- okurky sterilované
- hrášek sterilovaný
- mrkev sterilovaná
Přípustné složky
- jedlá sůl
- koření
- cukr
- konzervační látky pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy
Nepřípustné složky
barviva, sladidla s výjimkou cukru, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup
Není požadován.
Nadstandardní parametry
Zaručený podíl marinovaného rybího masa, bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, majonéza dle ČCN.
Rozhodčí metody
ČSN 57 0146-3 Metody zkoušení ryb, rybích výrobků a rybích konzerv – Část 3: Stanovení hmotnosti obsahu a hmotnostního podílu složek.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
rybí výrobek obsahující marinované sleďové kostky s příměsí zeleniny, spojené majonézou,
barva: šedo-béžová, jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.
Vůně a chuť
příjemná slano-sladko-kyselá, typická pro výrobek z marinovaných ryb s příměsí majonézy a zeleniny.
Konzistence
všechny částice salátu přiměřeně měkké a křehké.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.