Cechovní normy

Ruské vejce v aspiku

Číslo cechovní normy

2020-08-21-0483

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Kusové zboží - aspiky (šunkové závitky v aspiku, vejce v aspiku, apod.)

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • majonézový (bramborový, vlašský, pochoutkový nebo pařížský) salát dle ČCN min. 35 %;
  • vejce vařené min. 25 %;
  • šunka výběrová nebo šunka nejvyšší jakosti dle ČCN;
  • kapie sterilovaná;
  • aspik – voda, ocet, vepřová želatina, cukr, jedlá sůl, aroma, koření;
  • okurka sterilovaná;
  • paprika sterilovaná.

Přípustné složky

  • jedlá sůl;
  • koření;
  • cukr;
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

  • barviva;
  • sladidla;
  • masné výrobky obsahující strojně oddělené maso;
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli;

Technologický postup

Není požadován.

Nadstandardní parametry

  •  majonézový salát podle ČCN;
  • šunka výběrová nebo šunka nejvyšší jakosti dle ČCN;
  • bez barviv;
  • bez  sladidel.
 

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Senzorické požadavky

Vzhled

'- vzhled: dvě poloviny vejce na dně obalu, pokryté majonézovým salátem, na tom plátek šunky, nahoře ozdobené okurkou a kapií, zalité aspikem; - barva: růžovo-červená šunka, zespodu produktu vejce, čirý rosol.

Vůně a chuť

chuť a vůně: příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, se znatelnou dominantní chutí a vůní vejce

Konzistence

všechny součásti přiměřeně měkké, aspik křehký, v ústech rozplývavý

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě