Ruské vejce v aspiku
Číslo cechovní normy
2020-08-21-0483
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Kusové zboží - aspiky (šunkové závitky v aspiku, vejce v aspiku, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- majonézový (bramborový, vlašský, pochoutkový nebo pařížský) salát dle ČCN min. 35 %;
- vejce vařené min. 25 %;
- šunka výběrová nebo šunka nejvyšší jakosti dle ČCN;
- kapie sterilovaná;
- aspik – voda, ocet, vepřová želatina, cukr, jedlá sůl, aroma, koření;
- okurka sterilovaná;
- paprika sterilovaná.
Přípustné složky
- jedlá sůl;
- koření;
- cukr;
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
- barviva;
- sladidla;
- masné výrobky obsahující strojně oddělené maso;
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli;
Technologický postup
Není požadován.
Nadstandardní parametry
- majonézový salát podle ČCN;
- šunka výběrová nebo šunka nejvyšší jakosti dle ČCN;
- bez barviv;
- bez sladidel.
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
'- vzhled: dvě poloviny vejce na dně obalu, pokryté majonézovým salátem, na tom plátek šunky, nahoře ozdobené okurkou a kapií, zalité aspikem;
- barva: růžovo-červená šunka, zespodu produktu vejce, čirý rosol.
Vůně a chuť
chuť a vůně: příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, se znatelnou dominantní chutí a vůní vejce
Konzistence
všechny součásti přiměřeně měkké, aspik křehký, v ústech rozplývavý
Procesní stav
Schválený