Jihočeské zelňáky
Číslo cechovní normy
2021-05-13-0507
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - trvanlivé pečivo
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• pšeničná mouka;
• kysané bílé zelí bez konzervačních látek v min. množství 15 % v hotovém výrobku (podle ČCN …);
• vepřové sádlo v min. množství 15 % v hotovém výrobku;
Přípustné složky
• pitná voda;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
• žitná mouka;
• žitný nebo pšeničný kvas;
• pšeničný škrob (nativní);
• koření: černý mletý pepř, kmín aj. druhy;
• olejnatá semena (len, slunečnice atd.);
• čerstvé droždí;
• kypřící látky (kypřící prášek);
• škvarky z vepřového sádla;
• různé druhy sýrů (např. eidamského typu, strouhaný nebo krájený na kostky);
• rostlinný olej (řepkový, slunečnicový, olivový apod.).
Nepřípustné složky
Aroma, barviva, konzervační látky, zvýrazňovače chuti, emulgátory.
Technologický postup
• výroba těsta smísením a hnětením všech složek;
• tvarování: vyválení plátů a jejich nařezání nebo tvarování placek;
• pečení;
• chladnutí;
• příp. balení.
Nadstandardní parametry
• Regionální specialita s obsahem kysaného zelí bez obsažených konzervačních látek v min. množství 15 %.
• Bez látek vyjmenovaných v nepřípustných složkách.
Rozhodčí metody
Hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
• obdélníky nebo kulaté placky, případně jiné tvary podle zvoleného způsobu tvarování;
• barva pečivová, odstín odvislý od druhu použité mouky, znatelné kousky zelí, jež v kůrce ztmavnou; případně viditelná olejnatá semena, koření nebo sýr;
• svrchní kůrka matná, celistvá; spodní kůrka čistá, nepřipálená; barva střídy po použitých surovinách;
• ve střídě viditelné kousky zelí a příp. dalších složek.
Vůně a chuť
• Typická pečivová s přídavkem zelí; popř. slabě po koření; bez cizích pachů a příchutí.
Konzistence
• Kůrka dobře propečená, měkká až křupavá.
• Střída dobře propečená, měkká až lehce křupavá.
• Charakter výrobku souvisí s dobou a délkou pečení, tloušťkou výrobku a obsahem zelí a sádla – od trvanlivých křehkých výrobků (plátků) až po měkké (vyšší) placky.
.
Uživatel
Schváleno
9.6.2021 09:59:43
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
9.6.2021 09:59:43
Do
-