Cechovní normy

Kefírové mléko

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0333

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kefírové mléko

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směs . K fermentaci je použita kultura skládajících se z kvasinkových kultur a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kysání rostoucí ve vzájemné symbióze. ve výrobku je min. 106/ g bakterií mléčného kysání a min. 102/ g kvasinek.

Přípustné složky

  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)

Nepřípustné složky

složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách.

Technologický postup

1. příprava mléčné směsi
2. pasterace a homogenizace
3. vychlazení na teplotu fermentace
4. přídavek kultury
5. fermentace v řízených podmínkách
6. vychlazení
7. finální úprava konzistence
8. naplnění do obalu
9. skladování v chladu před expedicí,

Nadstandardní parametry

  • Mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko;
  • Odpovídá definici "česká potravina";
  • Vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

  • Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
  • Stanovení počtu kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie – ČSN ISO 6611

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně

Vůně a chuť

příjemně nakyslá, v průběhu záruky lehce po kvasinkách, čistá vůně po použité kultuře, na jazyku jemně perlivý vjem.

Konzistence

konzistence (textura, viskozita) –  polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu, použité kultury vyvíjejí plyn

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:16:48

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:16:48

Do

-

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.