Kefírové mléko
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0333
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kefírové mléko
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směs . K fermentaci je použita kultura skládajících se z kvasinkových kultur a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kysání rostoucí ve vzájemné symbióze. ve výrobku je min. 106/ g bakterií mléčného kysání a min. 102/ g kvasinek.
Přípustné složky
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
Nepřípustné složky
složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách.
Technologický postup
1. příprava mléčné směsi
2. pasterace a homogenizace
3. vychlazení na teplotu fermentace
4. přídavek kultury
5. fermentace v řízených podmínkách
6. vychlazení
7. finální úprava konzistence
8. naplnění do obalu
9. skladování v chladu před expedicí,
Nadstandardní parametry
- Mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko;
- Odpovídá definici "česká potravina";
- Vyrobeno v České republice.
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
- Stanovení počtu kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie – ČSN ISO 6611
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně
Vůně a chuť
příjemně nakyslá, v průběhu záruky lehce po kvasinkách, čistá vůně po použité kultuře, na jazyku jemně perlivý vjem.
Konzistence
konzistence (textura, viskozita) – polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu, použité kultury vyvíjejí plyn
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:16:48
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:16:48
Do
-
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.