Smetana tekutá ke šlehání - čerstvá
Číslo cechovní normy
2016-07-22-0029
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - smetana - tekutá - ke šlehání
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana získaná odtučněním kravského syrového mléka
Přípustné složky
žádné
Nepřípustné složky
veškeré nespecifikované v povinných a přípustných složkách
Technologický postup
- příjem mléka,
- odstředění a pasterace smetany na 85 °C,
- standardizace obsahu tuku,
- tepelné ošetření (max. 125°C),
- chlazení,
- neaseptické plnění do spotřebitelského balení,
- technologické zrání v chladírně.
Nadstandardní parametry
- smetana, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“, mléčný tuk minimálně 33 % stáří mléka před zpracováním i suroviny po odstředění celkem max. 48 hod neobsahuje stabilizátory, zejména karagenan tepelné ošetření pasterací, případně mžikové zahřátí na teplotu ne vyšší než 125°C;
- odpovídá definici „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu tuku – ČSN EN ISO 2450 – Vážková metoda,v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: bílá až s lehce nažloutlým odstínem
Vůně a chuť
čistá bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
tekutá, stejnorodá tekutina bez usazenin, případný vyvstalý tuk na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:11:30
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:11:30
Do
-