Cechovní normy

Smetana tekutá ke šlehání - čerstvá

Číslo cechovní normy

2016-07-22-0029

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - smetana - tekutá - ke šlehání

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

smetana získaná odtučněním kravského syrového mléka

Přípustné složky

žádné

Nepřípustné složky

veškeré nespecifikované v povinných a přípustných složkách

Technologický postup

  • příjem mléka,
  • odstředění a pasterace smetany na 85 °C,
  • standardizace obsahu tuku,
  • tepelné ošetření (max. 125°C),
  • chlazení,
  • neaseptické plnění do spotřebitelského balení,
  • technologické zrání v chladírně.

Nadstandardní parametry

  • smetana, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“, mléčný tuk minimálně 33 % stáří mléka před zpracováním i suroviny po odstředění celkem max. 48 hod neobsahuje stabilizátory, zejména karagenan tepelné ošetření pasterací, případně mžikové zahřátí na teplotu ne vyšší než 125°C;
  • odpovídá definici „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku – ČSN EN ISO 2450 – Vážková metoda,v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: bílá až s lehce nažloutlým odstínem

Vůně a chuť

čistá bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

tekutá, stejnorodá tekutina bez usazenin, případný vyvstalý tuk na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:11:30

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:11:30

Do

-