Zakysaná smetana zrající v obalu
Číslo cechovní normy
2018-06-28-0393
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysaná nebo zakysaná smetana
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana min. 10 % mléčného tuku, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- koncentráty mléčných bílkovin;
- sušené mléko;
- dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 g výrobku na konci vyznačeného data spotřeby.
Nepřípustné složky
v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008
Technologický postup
1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti;
2. Vychlazení;
3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení;
4. Naplnění do obalů, ve kterých proběhne zrání;
5. Zahřátí na teplotu fermentace;
6. Fermentace smetany;
7. Homogenizace;
7. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání;
8. Skladování v chladu a expedice.
Nadstandardní parametry
* Odpovídá definici " Česká potravina".
* Zakysaná smetana nebsahuje nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky.
* Mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko"
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792;
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, po použité kultuře
vůně čistá, po použité kultuře
Konzistence
hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 14:31:49
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 14:31:49
Do
-