Dunajská klobása
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0065
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé fermentované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, hovězí maso;
- celkový obsah masa minimálně 125 g na 100 g hotového výrobku;
- podíl hovězího masa musí činit nejméně 10 % z celkové hmotnosti masa použitého ve výrobku.
Přípustné složky
- jedlá sůl (alternativně též i jiné soli, např. KCl),
- dusitanová sůl,
- cukry,
- koření,
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí,
- česnek,
- kouřové aroma,
- tekutý kouř,
- startovací kultury a voda na jejich suspenzi,
- přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití masa zvířat jiných živočišných druhů, strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, vlákniny a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a česnek. E 120 - kyselina karmínová, karmín.
Technologický postup
Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, fermentace, sušení, balení ,
Technologický obal: Přírodní střevo, průměr min. 24 mm
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah masa;
- povinné zastoupení hovězího masa;
- obsah ČSB minimálně 14 %;
- obsah tuku maximálně 55 %;
- aktivita vody 0,93;
- přírodní střevo;
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku, vlákniny a bílkovinných přísad.
Rozhodčí metody
Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování barva na řezu je růžově-červená. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Zrna surovin jsou převážně o průměru do 6 mm. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn ani kroužek pod technologickým obalem. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Povrchový vzhled povrch je mírně vrásčitý. Pod technologickým obalem jsou jasně patrná zrna libového a tučného masa.
Vůně a chuť
Chuť průměrně až výrazně slaná, výrazně kořeněná po paprice. Na skusu je výrobek vláčný a křehký. Vůně příjemná, aromatická.
Konzistence
tužší, soudržná
Procesní stav
Schválený