Výrobky

Jogurt z pastvy

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0100

Číslo výrobku

2016-03-18-0100/0901

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt - bílý

Společnost

Farma Bláto, s.r.o.
Žíšov 11
Vavřinec, 28504

Definice balení

EAN

8 594192 510529

Balení

Typ: sklo, velikost: 310 ml

Způsob distribuce výrobku

vlastní

Složení

kravské mléko

jogurtová kultura

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Senzorické požadavky

Vzhled

Barva - přirozeně bílá až bažloutlá po mléce a smetaně

 

Vůně a chuť

Chuť - příjemně nakyslá jogurtová

Vůně - po použité kultuře

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko

  • jogurt nobsahuje : škrob, želatinu, zahušťující látky,

  • mléko a mléčné složky nejsou být nahrazeny nemléčnou složkou – nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,

  • četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Technologický postup

příprava mléčné směsi

pasterace

vychlazení na teplotu fermentace

přídavek jogurtové kultury

naplnění do obalu, ve kterém probíhá zrání

fermentace v obalu v řízených podmínkách

vychlazení

skladování v chladu před expedicí

vyrobeno klasickou metodou zrání v obalu. Jogurt není zahušťován škroby.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Při fermentaci je důležité udržet poměr laktobacilů a streptokoků a vytvořit podmínky pro vznik požadovaného množství metabolitů

kyselina mléčná: 0,85 – 1,20 %,

acetaldehyd: 10-16 mg/kg,

biacetyl: 1-2 mg/kg.

Ideální poměr obou mikroorganismů je 1:1, ale může být posunut mírně jak ve prospěch laktobacilů, tak ve prospěch streptokoků (viz. výše uvedeno 1:2 až 2:1), nicméně ve výrobku musejí být zastoupeny vždy oba mikroorganismy jogurtové kultury. Konečný poměr obou druhů je pak nejvíce ovlivněn dobou kultivace, teplotou inkubace a velikostí inokula a určuje výslednou chuť výrobku.

Uživatel

Schváleno

27.11.2023 11:56:08

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Zrušený

Obrázky