Jogurt z pastvy
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0100
Číslo výrobku
2016-03-18-0100/0901
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt - bílý
Společnost
Farma Bláto, s.r.o.
Žíšov 11
Vavřinec, 28504
Definice balení
EAN
8 594192 510529
Balení
Typ: sklo, velikost: 310 ml
Způsob distribuce výrobku
vlastní
Složení
kravské mléko
jogurtová kultura
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Senzorické požadavky
Vzhled
Barva - přirozeně bílá až bažloutlá po mléce a smetaně
Vůně a chuť
Chuť - příjemně nakyslá jogurtová
Vůně - po použité kultuře
Nadstandardní parametry
-
mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko„
-
jogurt nobsahuje : škrob, želatinu, zahušťující látky,
-
mléko a mléčné složky nejsou být nahrazeny nemléčnou složkou – nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
-
četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Technologický postup
příprava mléčné směsi
pasterace
vychlazení na teplotu fermentace
přídavek jogurtové kultury
naplnění do obalu, ve kterém probíhá zrání
fermentace v obalu v řízených podmínkách
vychlazení
skladování v chladu před expedicí
vyrobeno klasickou metodou zrání v obalu. Jogurt není zahušťován škroby.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Při fermentaci je důležité udržet poměr laktobacilů a streptokoků a vytvořit podmínky pro vznik požadovaného množství metabolitů
kyselina mléčná: 0,85 – 1,20 %,
acetaldehyd: 10-16 mg/kg,
biacetyl: 1-2 mg/kg.
Ideální poměr obou mikroorganismů je 1:1, ale může být posunut mírně jak ve prospěch laktobacilů, tak ve prospěch streptokoků (viz. výše uvedeno 1:2 až 2:1), nicméně ve výrobku musejí být zastoupeny vždy oba mikroorganismy jogurtové kultury. Konečný poměr obou druhů je pak nejvíce ovlivněn dobou kultivace, teplotou inkubace a velikostí inokula a určuje výslednou chuť výrobku.
Uživatel
Schváleno
27.11.2023 11:56:08
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Zrušený