Cechovní normy

Jogurt bílý zrající v obalu

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0100

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • sušené mléko;
  • zahuštěné mléko;
  • koncentráty mléčných bílkovin;
  • podmáslí;
  • dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Nepřípustné složky

složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách.

Technologický postup

  1. příprava mléčné ( smetanové ) směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek jogurtové kultury
  5. naplnění do obalu, ve kterém probíhá zrání
  6. fermentace v obalu v řízených podmínkách
  7. vychlazení
  8. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko„
  • odpovídá definici "Česká potravina";
  • vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť  příjemně nakyslá, jogurtová

vůně po použité kultuře

Konzistence

lámavá, lom lasturovitý, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:21:16

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:21:16

Do

-

Výrobky v této normě