Jogurt bílý zrající v obalu
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0100
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- sušené mléko;
- zahuštěné mléko;
- koncentráty mléčných bílkovin;
- podmáslí;
- dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Nepřípustné složky
složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách.
Technologický postup
- příprava mléčné ( smetanové ) směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- naplnění do obalu, ve kterém probíhá zrání
- fermentace v obalu v řízených podmínkách
- vychlazení
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko„
- odpovídá definici "Česká potravina";
- vyrobeno v České republice.
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, jogurtová
vůně po použité kultuře
Konzistence
lámavá, lom lasturovitý, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:21:16
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:21:16
Do
-