Sýry eidamského typu uzené (s různými obsahy tuku a sušiny)
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0020
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Sýr eidamského typu dle ČCN
Přípustné složky
kouř z tvrdého dřeva (např. bukové štěpky)
Nepřípustné složky
tekutý kouř, kouřové aroma
Technologický postup
naskládání sýrů na síta, popřípadě vložení do sítěk, uzení
Nadstandardní parametry
surovina odpovídá cechovní normě ",Sýr eidamského typu",. Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma, obsah PAH: 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a 10,0 μg/kg pro sumu benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, metoda na stanovení PAH, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
povrch sýra: barva po uzení, případná struktura po síťce či sítu, barva sýra na řezu: smetanově až sýrově žlutá
Vůně a chuť
čistá, mléčná, jemně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích pachů
Konzistence
celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.