Cechovní normy

Cottage

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0158

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko,
  • smetana,
  • jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované v povinných a přípustných složkách , zejména konzervanty, barviva, želatina, škroby, stabilizátory, rostlinný tuk, přidaný kasein a kaseináty

Technologický postup

  1. Standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. míchání sýrového zrna se smetanou
  4. plnění do obalů

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá ČCN „ Syrové kravské mléko“,
  • použití výhradně nezakysané vychlazené smetany,
  • obsah sušiny min. 21 %,
  • nepřítomnost přídatných látek

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva bílá až smetanově krémová, (sýrové zrno obalené ve smetaně)

Vůně a chuť

čistá, jemně mléčně nakyslá

Konzistence

sýr: jemný, hrudkovitý, smetana: tekutá, postupně houstnoucí  přirozeným prokysáním

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě