Cechovní normy

Tvarohové krémy a dezerty bez tepelného ošetření před plněním (čerstvé)

Číslo cechovní normy

2016-09-06-0177

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

tvaroh

Přípustné složky

  • ostatní mléčné výrobky
    • jogurt
    • zakysaná smetana
    • sušené mléko či syrovátka apod.
  • kakao
  • vanilka
  • aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů - tyto samostatné produkty mohou obsahovat:
    • technologicky nezbytně nutné pektiny,
    • škroby a želatinu v max. množství 5%
    • přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty
    • přírodní barviva

Nepřípustné složky

  • želatina mimo ochucující složku
  • škroby mimo ochucující složku a barviva mimo ochucující složku
  • stabilizátory
  • chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky

Technologický postup

  1. Výroba tvarohu a  složek
  2. míchání složek, komponentů a ochucujících složek
  3. plnění do plastových kelímků
  4. vychlazení
  5. expedice

Nadstandardní parametry

  1. surovina odpovídá ČCN pro Syrové kravské mléko
  2. bez tepelného ošetření finálního produktu
  3. základní tvarohová hmota krému či dezertu neobsahuje želatinu, škroby a barviva,
  4. neobsahuje stabilizátory, chemicky modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky, umělá aromata

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Senzorické požadavky

Vzhled

stejnorodá, charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Vůně a chuť

příjemná tvarohová, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách)

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu

Procesní stav

Zrušený