Cechovní normy

Tradiční pomazánkové – ochucené

Číslo cechovní normy

2017-07-18-0308

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • smetana
  • sušené mléko
  • škrob nebo modifikovaný škrob do 1,5 % hm.

Přípustné složky

  • sušené podmáslí, sušená syrovátka nebo jejich kombinace,
  • jedlá sůl,
  • ochucující složky jako např.:
    • směsi koření,
    • bylin,
    • sušená zelenina,
    • šunková složka (šunka nejvyšší jakosti nebo výběrová šunka)
    • sladké složky (čokoláda, vanilka, ovoce)

Nepřípustné složky

  • konzervanty,
  • emulgátory,
  • želatina.

Technologický postup

  1. Příprava směsi smetany a sušených surovin
  2. pasterace
  3. homogenizace
  4. zakysání a fermentace
  5. přídavek škrobu, soli a ochucujících složek
  6. termizace
  7. homogenizace
  8. plnění
  9. chlazení
  10. expedice

Nadstandardní parametry

  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
  2.  unikátní tradiční česká technologie výroby, kdy dochází k emulgaci vodné vodné fáze do mléčného tuku, což znamená zmáselnění smetany,
  3. použitá technologie ve srovnání s ostatními běžně používanými technologiemi umožňuje vyrábět roztíratelný tuk s takto nízkým obsahem tuku bez přídavku želatiny, emulgátorů a konzervačních látek.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku a sušiny – dle ČSN 57 0107 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva přirozeně bílá až krémově žlutá, po ochucující složce

Vůně a chuť

čistá, smetanová, jemně nakyslá, mírně slaná, po ochucující složce

Konzistence

stejnorodá, případně s kousky ochucujícíc složky, roztíratelná, mírné uvolňování syrovátky a případné kapky kondenzační vody na povrchu nejsou na závadu

Procesní stav

Zrušený