Cechovní normy

Tatarská omáčka

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0325

Zařazení dle legislativy

Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla a hořčice - studená omáčka nebo dresink - emulgované

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • obsah řepkového oleje min. 40 %;
  • pitná voda;
  • řepkový olej;
  • ocet kvasný lihový;
  • cukr;
  • okurky;
  • cibule;
  • vejce nebo vaječný žloutek;
  • semínko hořčice;
  • jedlá sůl;
  • koření;
  • byliny.

Přípustné složky

  • stabilizátory guarová guma a xanthan
  • modifikovaný škrob

Nepřípustné složky

  • konzervační látky
  • barviva
  • aromata

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Nadstandardní parametry

Obsah řepkového oleje min. 40 %, bez konzervačních látek, barviv, aromat

Rozhodčí metody

nejsou požadovány; v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

homogenní s rovnoměrně rozptýlenými kousky zeleniny;Barva – bělavá s viditelnými kousky zeleniny

Vůně a chuť

Chuť - lahodná, mírně nakyslá, po použitých přísadách – zelenině a koření Vůně - lehce nakyslá, typická pro ochucenou majonézu

Konzistence

homogenní

Procesní stav

Schválený