Tatarská omáčka
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0325
Zařazení dle legislativy
Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla a hořčice - studená omáčka nebo dresink - emulgované
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- obsah řepkového oleje min. 40 %;
- pitná voda;
- řepkový olej;
- ocet kvasný lihový;
- cukr;
- okurky;
- cibule;
- vejce nebo vaječný žloutek;
- semínko hořčice;
- jedlá sůl;
- koření;
- byliny.
Přípustné složky
- stabilizátory guarová guma a xanthan
- modifikovaný škrob
Nepřípustné složky
- konzervační látky
- barviva
- aromata
Technologický postup
Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.
Nadstandardní parametry
Obsah řepkového oleje min. 40 %, bez konzervačních látek, barviv, aromat
Rozhodčí metody
nejsou požadovány; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
homogenní s rovnoměrně rozptýlenými kousky zeleniny;Barva – bělavá s viditelnými kousky zeleniny
Vůně a chuť
Chuť - lahodná, mírně nakyslá, po použitých přísadách – zelenině a koření
Vůně - lehce nakyslá, typická pro ochucenou majonézu
Konzistence
homogenní
Procesní stav
Schválený