Cechovní normy

Drůbeží šunkový salám

Číslo cechovní normy

2017-11-29-0354

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

drůbeží maso jako základní surovina – obsah masa minimálně 70 %

Přípustné složky

drůbeží kůže, voda, jedlá sůl, koření, přídatné látky dle nařízení (ES) č.1333/2008 s výjimkou zvýrazňovačů chuti

Nepřípustné složky

strojně oddělené maso a drůbeží strojně oddělené maso, rostlinné bílkoviny (nevztahuje se na autentické přírodní koření), přídavek bílkovinných přísad živočišného původu

Technologický postup

Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, (případně krájení pro nákroj balený v OA), balení

Nadstandardní parametry

Vysoký obsah masa 70 % bez SOM a drůbežího SOM, bez bílkovinných přísad, bez zvýrazňovačů chuti, obsah tuku max. 7 %, splňuje podmínky pro Českou potravinu podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu masa; Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Povrch v plastovém střevě hladký, vypnutý, bez velkých vzduchových bublin pod obalem. Na řezu je výrobek hladký, viditelná mozaika tvořena kousky drůbežího masa světle růžové barvy. Mohou být patrné kousky koření. Malé vzduchové bublinky a jemné kolagenní částice jsou přípustné.Bez výskytu kostí a chrupavek, případně jiných cizích částic. Na řezu soudržné

Vůně a chuť

jemně slaná, příjemná, po drůbežím mase a použitém koření.

Konzistence

pevná, pružná, soudržná, šťavnatá

Procesní stav

Schválený