Cechovní normy

Zakysaná smetana zrající v tanku

Číslo cechovní normy

2018-06-28-0394

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

smetana, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých  kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku    

Přípustné složky

 
  • koncentráty mléčných bílkovin
  • dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Nepřípustné složky

  • škrob;
  • želatina;
  • zahušťující látky;
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou;
  • přidané konzervační látky;
  • barviva;
  • aromata;
  • rostlinná vláknina.

Technologický postup

1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti 2. Vychlazení na teplotu fermentace 3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení 4. Fermentace smetany 5. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání. 6. Rozmíchání a vyhlazení zakysané smetany 6. Plnění do spotřebitelských obalů 7. Vychlazení 8. Skladování v chladu a expedice

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
  • zakysaná smetana nesmí obsahovat nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky.
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
  • četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
  • obsah tuku nejméně 10 %
  • neochucená zakysaná smetana nesmí obsahovat žádné přídatné látky - konzervační látky, barviva, aromata.
 

Rozhodčí metody

  •  Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792
V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť  příjemně nakyslá,  po použité kultuře čistá vůně po použité kultuře

Konzistence

hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu

Procesní stav

Zrušený