Cechovní normy

Strouhanka

Číslo cechovní normy

2018-12-07-0405

Zařazení dle legislativy

Obiloviny a výrobky z nich

Zadavatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

• pšeničná mouka hladká světlá;

• pitná voda;

• droždí čerstvé;

• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.

Přípustné složky

• pšeničný kvas a/nebo žitný kvas, pšeničný kvas sušený a/nebo pšeničný omládek;

• sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);

• cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);

• mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;

• enzymy;

• látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);

• rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);

• pšeničný lepek; •rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo a/nebo margarín ; pro margarín platí tyto parametry: obsah transmastných kyselin max. 2 %, bez konzervačních látek;

• instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);

• bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka); • kromě olejů a tuků ostatní složky v margarínu (např. voda, cukr, sůl, ocet, citronová šťáva aj.);

• přídatné látky v margarínu (emulgátory, regulátory kyselosti, antioxidanty, přírodní aroma a barviva – karoteny (E160), riboflavin (E101) a jiná barviva kromě syntetických žlutí E102, E104 a E110 .

Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).

Technologický postup

• výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;

• zrání těsta;

• tvarování;

• kynutí;

• pečení; • chladnutí;

• sušení;

• mletí;

• prosévání;

• vážení a balení.

Nadstandardní parametry

Výroba z krutónů specielně vyrobených pro přípravu strouhanky nebo z vybraných druhů běžného pšeničného pečiva bez posypu a šetrně usušeného; bez obsahu přídatných látek s výjimkou kyseliny askorbové, případně přídatných látek z margarínu.

Rozhodčí metody

Hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Jemně mleté částice rovnoměrné granulace světlé barvy typické pro pšeničné běžné pečivo.

Vůně a chuť

Typická pečivová, po použitých složkách; bez cizích pachů a cizí příchuti.

Konzistence

Sypká směs s obsahem vody max. 12 %.

Procesní stav

Schválený