Strouhanka
Číslo cechovní normy
2018-12-07-0405
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• pšeničná mouka hladká světlá;
• pitná voda;
• droždí čerstvé;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
Přípustné složky
• pšeničný kvas a/nebo žitný kvas, pšeničný kvas sušený a/nebo pšeničný omládek;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
• cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
• mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;
• enzymy;
• látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
• rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
• pšeničný lepek; •rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo a/nebo margarín ; pro margarín platí tyto parametry: obsah transmastných kyselin max. 2 %, bez konzervačních látek;
• instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
• bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka); • kromě olejů a tuků ostatní složky v margarínu (např. voda, cukr, sůl, ocet, citronová šťáva aj.);
• přídatné látky v margarínu (emulgátory, regulátory kyselosti, antioxidanty, přírodní aroma a barviva – karoteny (E160), riboflavin (E101) a jiná barviva kromě syntetických žlutí E102, E104 a E110 .
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).
Technologický postup
• výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
• zrání těsta;
• tvarování;
• kynutí;
• pečení; • chladnutí;
• sušení;
• mletí;
• prosévání;
• vážení a balení.
Nadstandardní parametry
Výroba z krutónů specielně vyrobených pro přípravu strouhanky nebo z vybraných druhů běžného pšeničného pečiva bez posypu a šetrně usušeného; bez obsahu přídatných látek s výjimkou kyseliny askorbové, případně přídatných látek z margarínu.
Rozhodčí metody
Hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Jemně mleté částice rovnoměrné granulace světlé barvy typické pro pšeničné běžné pečivo.
Vůně a chuť
Typická pečivová, po použitých složkách; bez cizích pachů a cizí příchuti.
Konzistence
Sypká směs s obsahem vody max. 12 %.
Procesní stav
Schválený