Podmáslí kysané, ochucené
Číslo cechovní normy
2018-12-11-0409
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysané podmáslí
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- kysané podmáslí dle ČCN;
- ochucující složka nejméně 5 %
Přípustné složky
- smetana (pro úpravu tučnosti);
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
- ochucující složka dle konkrétního výrobce.
Nepřípustné složky
- škrob pro mléčnou složku;
- želatina pro mléčnou složku;
- zahušťující látky pro mléčnou složku;
- mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou;
- konzervační látky pro mléčnou složku;
- barviva pro mléčnou složku;
- aromatické látky pro mléčnou složku.
Technologický postup
- standardizace obsahu tuku podmáslí;
- pasterace;
- vychlazení na teplotu fermentace;
- přídavek bakteriální kultury;
- fermentace v řízených podmínkách;
- vychlazení;
- přídavek ochucující složky;
- finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.);
- plnění do obalu;
- skladování v chladu před expedicí.
Nadstandardní parametry
- kysané podmáslí dle ČCN;
- ochucující složka s minimálním obsahem přídatných látek.
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: daná mléčnou složkou a ochucující složkou
Vůně a chuť
osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře a ochucující složce.
Konzistence
polotekutá až tekutá, může být i našlehaná přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu
Procesní stav
Schválený