Cechovní normy

Podmáslí kysané, ochucené

Číslo cechovní normy

2018-12-11-0409

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysané podmáslí

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • kysané podmáslí dle ČCN;
  • ochucující složka nejméně 5 %

Přípustné složky

  •  smetana (pro úpravu tučnosti);
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
  • ochucující složka dle konkrétního výrobce.

Nepřípustné složky

  • škrob pro mléčnou složku;
  • želatina pro mléčnou složku;
  • zahušťující látky pro mléčnou složku;
  • mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou;
  • konzervační látky pro mléčnou složku;
  • barviva pro mléčnou složku;
  • aromatické látky pro mléčnou složku.

Technologický postup

  1. standardizace obsahu tuku podmáslí;
  2. pasterace;
  3. vychlazení na teplotu fermentace;
  4. přídavek bakteriální kultury;
  5. fermentace v řízených podmínkách;
  6. vychlazení;
  7. přídavek ochucující složky;
  8. finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.);
  9. plnění do obalu;
  10. skladování v chladu před expedicí.

Nadstandardní parametry

  • kysané podmáslí dle ČCN;
  • ochucující složka s minimálním obsahem přídatných látek.

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: daná  mléčnou složkou a ochucující složkou

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře a ochucující složce.

Konzistence

polotekutá až tekutá, může být i našlehaná  přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu

Procesní stav

Schválený