Acidofilní mléko
Číslo cechovní normy
2017-02-28-0180
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - acidofilní mléko
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- sušené mléko,
- zahuštěné mléko,
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
- podmáslí
Nepřípustné složky
ložky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,
Technologický postup
- příprava mléčné směsi;
- pasterace a homogenizace;
- vychlazení na teplotu fermentace;
- přídavek kultury;
- fermentace v řízených podmínkách;
- vychlazení;
- finální úprava konzistence;
- naplnění obalu;
- skladování v chlau před expedicí.
Nadstandardní parametry
mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“,
Rozhodčí metody
ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
kyselá až ostře kyselá chuť, čistě mléčná vůně po použitých kulturách
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:24:32
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:24:32
Do
-