Cechovní normy

Acidofilní mléko

Číslo cechovní normy

2017-02-28-0180

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - acidofilní mléko

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • sušené mléko,
  • zahuštěné mléko,
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
  • podmáslí

Nepřípustné složky

ložky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,

Technologický postup

  • příprava mléčné směsi;
  • pasterace a homogenizace;
  • vychlazení na teplotu fermentace;
  • přídavek kultury;
  • fermentace v řízených podmínkách;
  • vychlazení;
  • finální úprava konzistence;
  • naplnění obalu;
  • skladování v chlau před expedicí.

Nadstandardní parametry

mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“, 

Rozhodčí metody

ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

kyselá až ostře kyselá chuť, čistě mléčná vůně po použitých kulturách

Konzistence

polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:24:32

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:24:32

Do

-