Sýry ementálského typu
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0035
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - tvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury;
- syřidlo.
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
v EU nepovolené suroviny
a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )
č. 1333/2008
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření,
- zpracování sýřeniny (na výrobníku),
- napouštění sýrového zrna do forem,
- lisování,
- solení,
- zrání za řízených podmínek,
- případně porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava,
- balení,
- expedice
Nadstandardní parametry
- výrobek byl vyroben na území ČR;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr neobsahuje žádné přídatné látky.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: stejnoměrně smetanově žlutá
Vůně a chuť
jemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová nebo sýrově oříšková
Konzistence
stejnorodá, celistvá, tužší, na řezu výskyt lesklých ok větších než 5 mm rovnoměrně rozložených v hmotě sýra
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:24:09
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:24:09
Do
-