Cechovní normy

Sýr Gouda

Číslo cechovní normy

2019-09-05-0443

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury;
  • syřidlo.

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka);
  • barvivo: beta-karoten.

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.

Technologický postup

Standardizace mléka → zpracování sýřeniny → napouštění sýrového zrna do forem → lisování → solení → balení → zrání → případné porcování, plátkování → expedice
Zrání sýra Gouda je možné i pod plastovým nátěrem nebo  voskem.

Nadstandardní parametry

  •  sýr je vyroben na území ČR;
  •  surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
  •  obsah tuku v sušině min. 48 %;
  •   odpovídá definici "Česká potravina".

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: na řezu jemně žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,

vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, pružná, vláčná,  připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:23:49

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:23:49

Do

-