Sýr Gouda
Číslo cechovní normy
2019-09-05-0443
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka);
- barvivo: beta-karoten.
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.
Technologický postup
Standardizace mléka → zpracování sýřeniny → napouštění sýrového zrna do forem → lisování → solení → balení → zrání → případné porcování, plátkování → expedice
Zrání sýra Gouda je možné i pod plastovým nátěrem nebo voskem.
Nadstandardní parametry
- sýr je vyroben na území ČR;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- obsah tuku v sušině min. 48 %;
- odpovídá definici "Česká potravina".
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: na řezu jemně žlutá
Vůně a chuť
chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,
vůně: čistá, bez cizích pachů.
Konzistence
celistvá, pružná, vláčná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:23:49
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:23:49
Do
-