Blaťácké zlato
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0018
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - poloměkký
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko,
- jedlá sůl,
- mlékárenské kultury,
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka),
- barvivo annatto nebo karoteny,
- pro ochucené varianty – ochucující složky (koření, ořechy, bylinky, sušená zelenina).
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.
Technologický postup
Příprava sýřeniny na výrobníku → napouštění směsi sýrového zrna a syrovátky do forem (případná aplikace ochucující složky do těsta)→ paření sýrů v parních komorách se samovolným okapáváním syrovátky do požadované sušiny → aplikace barviva na povrch → solení → zrání v chladu → příp. porcování →balení → expedice
Nadstandardní parametry
- výrobeno v České republice;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr lisovaný pod syrovátkou;
- odpovídá definici "Česká potravina".
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 (Gravimetrická metoda),v případě spor bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: sýr ve tvaru bochníku;
barva: na řezu sýrově žlutá, na povrchu žlutá.
Vůně a chuť
chuť a vůně: čistá, mléčná, jemně nakyslá, u sýrů s ochucením – typická chuť po ochucující složce
Konzistence
celistvá, měkká, vláčná, u sýrů s ochucením – kousky ochucující složky v sýrové hmotě.
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:23:20
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:23:20
Do
-