Jogurt zrající v obalu – ochucený (s příchutí)
Číslo cechovní normy
2017-07-18-0306
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- bílá jogurtová složka odpovídá ČCN 2016-03-18-0100 jogurt bílý zrající v obale.
- ochucující složka podle výrobce: pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku.
Přípustné složky
Nejsou definovány
Nepřípustné složky
vše nepovolené v povinných a přípustných složkách.
Technologický postup
- příprava mléčné (smetanové) směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- naplnění do spotřebitelského obalu ochucující složky a jogurtové složky
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá České cechovní normě „Syrové kravské mléko;
- garantovaný obsah ovoce a dalších ochucujících složek;
- odpovídá definici "Česká potravina";
- vyrobeno v České republice.
Rozhodčí metody
Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C;
Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232;
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, po ochucující složce;
vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.).
Vůně a chuť
chuť a vůně – příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce
Konzistence
konzistence (textura, viskozita) – jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 14:28:15
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 14:28:15
Do
-