Cechovní normy

Jogurt zrající v obalu – ochucený (s příchutí)

Číslo cechovní normy

2017-07-18-0306

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • bílá jogurtová složka odpovídá ČCN 2016-03-18-0100 jogurt bílý zrající v obale.
  • ochucující složka podle výrobce: pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku.

Přípustné složky

Nejsou definovány

Nepřípustné složky

vše nepovolené v povinných a přípustných složkách.

Technologický postup

  1. příprava mléčné (smetanové) směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek jogurtové kultury
  5. naplnění do spotřebitelského obalu ochucující složky a jogurtové složky
  6. fermentace  v řízených podmínkách
  7. vychlazení skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá České cechovní normě „Syrové kravské mléko;
  • garantovaný obsah ovoce a dalších ochucujících složek;
  • odpovídá definici "Česká potravina";
  • vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C;

Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232;

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

 barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, po ochucující složce;

vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.).

Vůně a chuť

 chuť a vůně – příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce

Konzistence

 konzistence (textura, viskozita) – jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 14:28:15

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 14:28:15

Do

-