Selský salám
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0061
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, hovězí maso;
- celkový obsah masa (vč. hovězího) minimálně 125 g na 100 g hotového výrobku;
- podíl hovězího masa musí činit nejméně 10 % z celkové hmotnosti masa použitého ve výrobku.
Přípustné složky
- voda;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- dusitanová sůl;
- cukry;
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- česnek;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120)
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití masa zvířat jiných živočišných druhů, strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, vlákniny a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a česnek. E 120 - kyselina karmínová, karmín.
Technologický postup
Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, sušení, balení
Technologický obal: Kouři prostupný obal
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah masa,
- obsah tuku maximálně 50 %;
- obsah ČSB minimálně 13 %;
- aktivita vody 0,93;
- povinné zastoupení hovězího masa;
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku, vlákniny a bílkovinných přísad.
Rozhodčí metody
Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je patrná nepravidelná mozaika libovolných a tučných zrn. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Ojediněle vytavený tuk v okolí tučných zrn je přípustný. Zrna surovin jsou převážně o průměru do 3 mm. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Zaschlý kroužek pod technologickým obalem se může vyskytovat v hloubce do 3 mm. Povrchový vzhled povrch je suchý, podélně mírně vrásčitý. Barva je červenohnědá.
Vůně a chuť
Chuť přiměřená po koření a uzení. Na skusu je výrobek vláčný.
Vůně specifická pro trvanlivý výrobek.
Konzistence
tužší, soudržná
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.